Annonse
04:00 - 30. mai 1997

Den gule fare rir igjen

Annonse

Tidlig denne uken demonstrerte taiwanesiske og kinesiske småbåter i kompani utenfor noen småøyer som idag er under japansk suverenitet. Øyene var kinesisk eiendom frem til Japan for 102 år siden overtok dem som krigsbytte. De to kinesiske republikkene i Beijing og Tapei er uenige om det meste, men kinesisk eiendom på utenlandske hender samler selv de gamle fiender.

Episoden var bare den siste i en lang rekke som skremmer Kinas naboer. Rundt om i Sør-Kinahavet har Kina det siste året gjennom «marineøvelser» og tøff språkbruk skremt regjeringene på Taiwan, i Vietnam og på Fillipinene.

Også i USA er det stadig flere som blir redde for Kina. En ny bok om «Den kommende konflikten med Kina» hevder at med historisk nødvendighet vil Kina komme i konflikt med USA i årene som kommer. Boken er den mest diskuterte i dagens politiske USA. Samtidig har det toneangivende amerikanske tidsskriftet The New Republic tatt til ordet for at «vi må bekjempe Kina som en motstander». To av den amerikanske høyresidens ledende ideologer går i tidsskriftet Foreign Affairs også inn for hardere tiltak mot Kina, med den lite statsmannsaktige begrunnelse at dette vil virke samlende for den amerikanske høyresiden.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse