Annonse
04:00 - 30. mai 1997

Avmakt og formastelse

Refleksjon/debatt. benytter anledningen til en refleksjon på bakgrunn av Hallesby-seminaret denne måneden, Hall Bjørnstads referat «Hallesby revisited» og hans intervju.

Annonse

Det var et veldisponert intervju Hall Bjørnstad hadde med professor Bernt Oftestad i Morgenbladet forrige uke. Og innholdet bød på tidsaktuell teologisk refleksjon som jeg fikk lyst til fritt å spinne videre på.

Det tar utgangspunkt i en kritikk av Ole Hallesbys inderlighetskristendom. Ifølge Oftestad er inderlighetens tid forbi: I den postmoderne tilstand er subjektets status gått tapt. Det sies lite om hvorfor og hvorledes, men de fleste aner nok sammenhengen: Det er virkningen av alle «mistenkerne» som har «herjet i alfabetet» (Arnold Eidslott). Marx, Nietzsche, Freud og Saussure har hver på sitt vis bevitnet at jeget ikke er herre i eget – eller i meningens – hus. Dertil kommer at de teknisk-vitenskapelige prosjekter som setter Jordens fremtid i fare, har devaluert kunnskap og erkjennelse.

Hallesbys verk kom før devalueringen. Hans forkynnelse og teologiske tenkning henvendte seg til subjekter, til personligheter, endog «heroiske», sier Oftestad. Den som kaller Hallesbys «trette bedere», f.eks., for heroiske, må være sunket dypt i den postmoderne tilstand, for hva er det heroiske i å kjenne seg hjelpeløs, knust foran Guds åsyn?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse