Annonse
04:00 - 04. januar 1997

Kunstnervanvidd

Annonse

Frekk, ordinær, kjip: Young British Artists er den nye pop-eksportslageren fra England – vi presenterer de syv viktigste.

De er unge, de er engelskmenn, de er kunstnere. Sammen er de en myte – YBA, Young British Artists. Og lik enhver myte er det også til denne knyttet en del fine historier: Det kunne jo ikke være annet enn en gammel, tom politistasjon på the London Docklands der anarkiet høylydt ble feiret en vårnatt i 1988. En student fra Goldsmith’s College hadde funnet det perfekte sted for å presentere sin og sine medstudenters kunst og satte i gang et nærmest endeløst party. Freeze kalte han moroa som ikke bare satte i gang hans egen suksess.

I dag driver ikke studenten Damien Hirst (31) rundt på nedslitte industrianlegg lenger. I mellomtiden har han vunnet den ettertraktede Turner-prisen og blir feiret internasjonalt for sine dyrekadavere på glasstanks. Det er lite igjen av undergrunnsfølelsen fra den første natta. Fire Young British Artist-shows, som reklamemogulen Charles Saatchi arrangerte, og Brilliant, den første store gruppeutstillingen i utlandet som fant sted i fjor i Minneapolis, forandret alt. Gallerister i London er henrykte: Japanske samlere i Brixton, franskmenn i Hackney, amerikanere i Shoreditch – halve kunstverden synes å stå på hodet på søken etter friskt blod og er villig til å betale flerfoldige titusen mark for verk av folk som såvidt har fylt tredve år.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse