Annonse
04:00 - 04. januar 1997

Absolutt Bruckner

Annonse

Anton Bruckners musikk har i usedvanlig grad vært knyttet til hans liv og person. Hundre år etter hans død har båndene begynt å løsne. Selv om det er i 1996 at den østerrikske komponisten Anton Bruckner (1824-1896) har vært død i hundre år, skal Oslo filharmoniske orkester spille ham oftere i 1997 enn de har gjort i år. Fortsatt er han likevel kontroversiell, fremdeles betraktet som en konservativ, katolsk mystiker. Han skrev blant annet ni symfonier i et gigantisk og egenartet senromantisk uttrykk.Gåte

– Det er litt av en gåte for meg at Bruckner ikke er den store fra senromantikken, sier professor Nils Grinde ved Institutt for musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Som en mulig forklaring peker Grinde på at Bruckners musikk av forskjellige grunner er gitt et programmatisk innhold som har gjort den omstridt. Programmatisk musikk er musikk med program – en musikalsk beskrivelse av et gitt meningsinnhold –

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.