Annonse
04:00 - 04. januar 1997

Absolutt Bruckner

Annonse

Anton Bruckners musikk har i usedvanlig grad vært knyttet til hans liv og person. Hundre år etter hans død har båndene begynt å løsne. Selv om det er i 1996 at den østerrikske komponisten Anton Bruckner (1824-1896) har vært død i hundre år, skal Oslo filharmoniske orkester spille ham oftere i 1997 enn de har gjort i år. Fortsatt er han likevel kontroversiell, fremdeles betraktet som en konservativ, katolsk mystiker. Han skrev blant annet ni symfonier i et gigantisk og egenartet senromantisk uttrykk.Gåte

– Det er litt av en gåte for meg at Bruckner ikke er den store fra senromantikken, sier professor Nils Grinde ved Institutt for musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Som en mulig forklaring peker Grinde på at Bruckners musikk av forskjellige grunner er gitt et programmatisk innhold som har gjort den omstridt. Programmatisk musikk er musikk med program – en musikalsk beskrivelse av et gitt meningsinnhold –

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Journalisten kunne tatt buss fra Oslo til Göteborg klokken 9.
FFAC kan ha et oppriktig ønske om å hedre søstrenes kunstsamlermor.