Annonse
04:00 - 26. juli 1996

Raskere, høyere, sterkere

Olympiaden: fra gresk hedenskap gjennom britisk protestantisme til mammons alter.

Annonse

Antikkens avbildninger av smekre ynglinger i leik og idrett gir lite inntrykk av den opprinnelige olympiadens rå bestialitet. Fusk var intet ukjent begrep, og datidens idrettskader var til forveksling lik de lidelser man kunne pådra seg på slagmarken. Rammeverket var ikke sunn forbrødring mellom folkeslagene, men et pantheon av lunefulle guder med bisarre lyster som jevnlig måtte tilfredsstilles.

Den aller første Internasjonale olympiske komité hadde riktignok en klassisk arkeolog i sine rekker, Charles Waldstein, men selv han påpekte at man hadde aldri til hensikt å gjenskape den klassiske olympiaden som sådan. At sykling var en olympisk gren allerede fra den første moderne olympiaden i Athen 1896 var et tegn på det.

Antikken var en velkommen referanse, men inspirasjonen til den moderne olympiade fant stifteren, Pierre de Coubertin, i England. Kanskje satte boere og indere spørsmålstegn ved britenes sportsmanship, men Coubertin skapte nærmest en messiansk ideologi av britenes muscular christianity, særlig slik den sto fram hos Thomas Arnold. Teologen og historikeren Arnold hadde som rektor for internatskolen i Rugby fra 1827 skapt skolehistorie med hans misjon om å oppdra «Christian gentlemen», ikke bare gjennom religionsundervisning men også gjennom moderne fag og særlig gjennom idrett.Dyden tapt for lenge siden.

Annonse

«Kimmeridge Molière – Jean Baptiste Poquelin (1622–1673) – er Frankrikes desidert største komedieforfatter. Hans første store suksess var den…»