Annonse
04:00 - 20. desember 1996

Rikets sikkerhet

Annonse

Alvoret i Furre-saken blir understreket av at aktørene føler behov for å sette den i sammenheng med demokratiets grunnleggende spilleregler. På en pressekonferanse forrige fredag understreket statsadvokat Lasse Qvigstad påtalemaktens uavhengige stilling. Og justisminister Anne Holt har sett seg nødt til å påpeke at Stortinget som lovgivende forsamling har rett til å vedta lover. Slikt er ikke hverdagskost i et land der politiske debatter vanligvis handler om lokaliseringsvedtak eller småjusteringer i statsbudsjettet.

Så er da også overvåkningspolitiets handlinger av en slik art at de ryster demokratiets grunnprinsipper. Forsøkene på å finne kompromitterende opplysninger om Berge Furre i nedstøvede Stasi-arkiver kan vanskelig forstås på en annen måte en som et forsøk på å beskytte tjenesten mot kritikk. Ved å «få noe på» det potensielt mest kritiske medlemmet av Lund-kommisjonen virker det som om overvåkningspolitiet håpet å kunne presse ham til å føye seg. Noen rimelig grunn til å anta at Furre skulle representere noen fare for rikets sikkerhet og dermed rettferdiggjøre tjenestens handlinger er vanskelig å tenke seg. Om en ung Furre på 50- og 60-tallet skulle ha drevet kokelimonke med Stasi ville han likevel ikke vært en sikkerhetsrisiko i dag. Stasi, Øst-Europa-kommunismen og hele dens uvesen er nedlagt for flere år siden og dermed ikke lenger noe aktuelt arbeidsområde for overvåkningspolitiet.

Mistanken om at tjenesten har drevet selvforsvar styrkes ytterligere ved at det ble bedt om informasjon om hvilke henvendelser Lund-kommisjonen rettet til tyske myndigheter. Her er det umulig å forestille seg noen legitime grunner til at tjenesten hadde behov for opplysningene.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Hun setter seg på beaten, og eier den.»