Annonse
04:00 - 20. desember 1996

Major snart helt alene

Annonse

Torsdag i forrige uke mistet de konservative i Storbritannia sitt flertall i Parlamentet. De påfølgende to dagene ble det avholdt EU-toppmøte i Dublin, der Major-regjeringen igjen spilte rollen som bremsekloss i den europeiske integrasjonsprosessen. Labours ønske om en ny regjering deles av Majors europeiske statsministerkolleger, selv om de færreste uttaler seg så klart som Irlands utenriksminister, Dick Spring: – Valget av Tony Blair som statsminister vil være et positivt bidrag til den Europeiske Union. Av Finn Skogum

Den allerede hardt prøvede John Major møter altså nye stormkast i den vedvarende motvinden. Med seier til Arbeiderpartiets kandidat Jeff Ennis i suppleringsvalget i Barnsley Øst, Nord-England, er det konservative flertallet tapt for første gang på mer enn 17 år. Forut for nederlaget hadde nok et konservativt parlamentsmedlem, Sir John Gorst, trukket sin støtte til regjeringen. Gorst nektet å akseptere regjeringens vedtak i en lokal sykehus-sak. Og i siste utgave av The Sunday Telegraph påstod avisen at 10-12 representanter vurderer å skifte fra det konservative partiet til de liberale, mye grunnet regjeringens skepsis til EU. Som om ikke dette er nok har et nytt medlem av regjeringen blitt tvunget til å gå på grunn av korrupsjonsavsløringer.

Majors posisjon i hjemlandet var med andre ord ikke utpreget sterk da han reiste til EU-toppmøtet i Dublin.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse