Annonse
04:00 - 20. desember 1996

Jaglands juleevangelium

Annonse

“I denne julens stund er det lett å glemme det opprinnelige julebudskapet. Jesus kom til jorden med en visjon, han ville gi oss muligheten til å skape det perfekte samfunn. Men vi tok ikke særlig godt i mot ham. Når vi nå ser ser hvordan samfunnets ledende synsere harselerer med Thorbjørn Jagland, er det kanskje bare historien som gjentar seg selv. Som en motvekt til denne pågående stigmatiseringen av vår visjonære leder, har denne spalte valgt å åpne seg for statsministerens tungetale. – Mange vil være enige i at du fikk en tøff start på din regjeringstid. Skandale på skandale har dratt oppmerksomheten bort fra ditt visjonære budskap. Men nå er det jul og vi har bedre tid til å meditere over dine tanker. Først vil vi gjerne vite hva du føler at du har å gi oss? – Den som kommer til meg og hører mine ord og gjør etter dem, hvem han ligner skal jeg fortelle dere. Han ligner en mann som bygde et hus, og som gravde dypt og la grunnmuren på et fjell. Da flommen kom, brøt elven mot huset, men kunne ikke rokke det, for det var godt bygd. (Luk. 6.48) – Dette er kloke ord Thorbjørn. Du har skjult dette for kloke og forstandige, men åpenbart det for enfoldige. (Luk. 10.21) Kanskje er det vel nettopp derfor du har fått såpass motbør blant mange samfunnskritikere? – De mumlet forarget fordi jeg sa; «Jeg er brødet som kommer ned fra himmelen». Og de spurte; «Er ikke dette Thorbjørn Jagland, tømmermannens sønn? Hvordan kan han si at han kommer fra himmelen? (Joh. 6.41) – Jeg skjønner at dette må ha vært en fryktelig påkjenning. Hva kan man svare til slike anklager?

– Jeg holdt en tale hvor jeg sa at jeg var landets lys, og at folket burde vandre med meg. De skriftlærde sa; «Du vitner i egen sak, ditt vitnesbyrd er ugyldig». Jeg svarte; «Vitner jeg i egen sak er mitt vitnesbyrd allikevel sant, for jeg vet hvor jeg er kommet fra og hvor jeg går hen. Men dere vet ikke hvor jeg kommer fra og hvor jeg går hen. (Joh. 8.12) – Her sikter du kanskje til at de ikke har forstått visjonen din. De føler seg kanskje ikke sikre på hva du kan gjøre for dem? – Er det vel en far blant dere som vil gi sin sønn en orm når han ber om en fisk, eller gi ham en skorpion når han ber om et egg? (Luk. 11.11) – Nei, nei, det er flott alt dette Thorbjørn. Men de stoler vel kanskje ikke på at du er den rette lederen til å gi dem det de ønsker? – Det er nok for en disippel at han får det som sin mester, for en tjener at han får det om sin herre. Har de kalt husbonden Belsebul, kan da hans husfolk vente seg noe bedre? (Matt. 10.25) – Ålreit, jeg skjønner hvor du vil. Men du må innrømme at mange synes du er for luftig i argumentasjonen til å stole helt på. Hva med å være litt mer konkret? – Revene har hi og himmelens fugler har reder. Menneskesønnen har ikke noe han kan hvile sitt hode på. (Luk. 9.58) – Men når sant skal være sagt erdet vel slik at partiet ditt representerer en del slagord også, for eksempel «stø kurs». Hvordan skal dette forstås? – Ingen som har lagt hånden på plogen og ser seg tilbake er skikket for mitt rike. (Luk. 9.62)

– Vær så snill… Kan du ikke i det minste gi oss en visjon? Det virker som om du holder noe skjult for oss, og sånn vil du da vel ikke ha det i et åpent demokratisk samfunn? – Ingen ting er gjemt uten at det skal fram, og ingen ting skjult uten at det skal bli kjent. Derfor skal det dere har sagt i mørket, bli hørt i lyset, og det dere har hvisket i ørene på folk i det innerste rom, skal bli ropt ut fra hustakene. (Luk. 12.2) – Ærlig talt Thorbjørn, nå synes jeg det er på tide at du sier i klartekst hva du vil gjøre!

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse