Annonse
04:00 - 20. desember 1996

Den permanente høytid

En kort førjulsberetning om mennesket og gudene i den hellige byen.

Annonse

Jeg tumlet av toget og ut på den støvete perrongen. Heten, som inne på trebrisken i togvognen bare hadde vært trykkende, var hvit og stikkende. Mer støv og damp fra det prustende lokomotivet omgav mylderet med mennesker som hastet frem og tilbake. Noen lot hender dvele ved familie og kjente i sømmelig men åpenbar gjensynsglede. Bærere banet seg vei. Overalt var det mennesker, enkelte virret omkring, andre hadde dekket seg til og sov i skyggen. En liten flokk barbente barn og en mor i filler nappet meg i ermet og gjorde gester foran munn og mage. De hadde ikke til mat og anmodet på tiggerens standhaftige vis om noen slanter. Kremmere falbød te eller appelsiner eller sammenvispet egg, stekt med grønn chili og et stykke brød i en transportabel innretning for flammebluss. Jeg spiste et par, for jeg visste at selv et egg var langt mer animalsk enn de religiøse i byen jeg skulle til kunne akseptere. Kjøtt såvel som egg var kontrabande – ikke å oppdrive blant vegetarianerne.

Jeg speidet etter en utgang. Jeg var på utkikk etter bussen som skulle ta meg til gudenes by på andre siden av åskammen.

En stund etter at den stuvende fulle bussen var presset opp bakkene og hadde begynt på en halsbrekkende nedstigning, fikk jeg et glimt av den lille innsjøen med gudevann som byen var bygget omkring. Bare et glimt, for jeg hadde vanskelig for å bevege på annet enn hodet inne det ufattelig underdimensjonerte kjøretøyet. Bylten på ryggen jeg var remmet fast i og likegodt hadde presset med meg inn i bussen, gjorde meg både høyere og videre enn jeg i virkeligheten er. Nå var jeg kilt fast mellom busseter, tak og medpassasjerer med overbærende men konstante blikk. Jeg kunne ikke ta sikte på røre meg før de andre reisende var gått av. Det var varmt. Jeg svettet. Det var mørkt før jeg kom meg løs. Trommer lød såvidt i det fjerne da jeg spurte meg for etter losji.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse