Annonse
04:00 - 20. desember 1996

Den nye syndebukken

Annonse

“I USA sitter en femtenåring tiltalt for å ha tatt livet av sine foreldre. I tillegg skal hun ha torturert husdyr og drukket blod av venner. Skylden legges på rollespillet Vampire. Rollespill er et slags spontant teater der deltagerne lever seg inn i roller. De plasseres så i situasjoner der de må agere som sine rollefigurer. I Vampires tilfelle er dette udødelige blodsugere, men spekteret av roller spenner fra gulrotspisende tegnefilmkaniner til stjernekrigsriddere, avhengig av spillet man velger. En av utfordringene som spiller av Vampire er at vampyren man tar på seg rollen til, må bevare sin menneskelighet og dermed selvkontroll. Dette åpner for en rekke vanskelige etiske dilemmaer. Den umoralske vampyr vil tape. Når ungdom sniffer lim, brenner kirker eller, som i dette tilfellet, tar livet av foreldrene sine, trenger man forklaringer. Ofte er det de enkleste forklaringene som er mest forlokkende. Tok Jack livet av katten? Skyld på Natural Born Killers! Begikk Jill selvmord? Klyng opp Ozzy Osbourne! Adferd som er produkter av komplekse oppvekstsituasjoner reduseres til påvirkning av en plate eller film. Ved å finne syndebukker slipper foreldre, skole og samfunn å føle at de har sviktet. Normalt har denne jakten på syndebukker, med generaliseringer, insinuasjoner og direkte usakligheter, vært forbeholdt film og populærmusikk. Rollespillene er en langt mer takknemlig syndebukk enn begge disse. Særlig fordi foreldregenerasjonen ikke forstår hva tenåringssønnene egentlig driver med når de sitter på rommet sitt i timevis. Og det man ikke forstår, er lett å frykte, for å gripe riktig dypt i floskelsekken. Skrekkpropaganda om rollespill dukker opp i pressen omtrent en gang i året; flere ganger har kildene vært ytterliggående kristne grupper. Siste kapittel i denne føljetongen har vært at Dagbladet har oppdaget at Vampire selges «over disk» i Norge. Under overskriften «Drapsspill selges i Norge» opplyser de at «mer enn 25 000 nordmenn kan være brukere (min uth.) av rollespill.» Slike ordelag pleier ellers å være forbeholdt fritidssysler i pulverform. Det fortelles også at prestesønnen Andreas Hammer (17) «hadde spilt rollespill dagen før han forsvant”“. Hvis dette er det eneste tvilsomme som har forekommet i en gruppe på 25 000 mennesker, hovedsaklig unge menn, er det påfallende lite. I utlandet har det forekommet ulovligheter i rollespillmiljøer, men intet tyder på at dette skjer i større grad der enn blant andre ungdommer. Snarere tvert i mot. Bivirkninger av rollespill«bruk» har oftere en tendens til å være dårlig drag på damer og 6-ere i engelsk. Men en overskrift med «Rollespillere mindre kriminelle enn annen ungdom» ville neppe øke løssalget.

Dagbladet byr også på et retorisk gullkorn fra voldsforsker Kåre Pettersen. Han mener at «rollespill er som russisk rulett for ungdommer: – Ingen vet hvordan spillet virker på dem før de har prøvd det.» Han har selvfølgelig rett. Men dette utsagnet er minst like sant når det gjelder friidrett, teaterbesøk eller Bibelstudier. Og det er et billig, men like fullt gyldig poeng, å påpeke hvor mange tvilsomme typer som har vært «brukere» av Skriften. Ungdomstiden har alltid vært vanskelig. Dagens oppvoksende slekt har flere biter som skal falle på plass i det store puslespillet enn noen tidligere generasjon. Det er ikke merkelig at noen av dem synes liker å tre inn i en annen rolle av og til. Det er heller ikke noe nytt at det virkelig rabler for en viss prosent av hvert ungdomskull. At en håndfull hardt belastede rollespill-«brukere» da flytter inn i en permanent vampyrrolle, med tragiske konsekvenser, er ikke merkeligere enn at enkelte av bibelstudentene vokser opp til å bli Hans Bratterud eller David Koresh. Det er bare så mye vanskeligere å forstå, både for foreldre og media. DIDRIK SØDERLIND”

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse