Annonse
04:00 - 01. november 1996

Moravias magiske postmodernist

Annonse

Einstøingen Jiri Kratochvil skriver med arkitektur som inspirasjonskilde og med videoklipp som fremtidig banemann. Han er overbevist om at den skrevne fortelling går den sikre død i møte. Av Terje B. Englund i Brno

Han blir oversatt og tildelt litterære priser som få andre forfattere i dagens Tsjekkia. Foreløpig er han utgitt i Tyskland, Spania og Frankrike, og er visstnok under vurdering ved et norsk forlag. Likevel kan ingen beskylde Jiri Kratochvil for at suksessen har steget ham til hodet. Den stillferdige 56-åringen, som noe nær en samlet kritikerstand betrakter som landets fremste, nålevende forfatter, skyr virak og offentlige opptredener som pesten. Og med unntak av bibliotekaren og kassadamen på butikken kjenner han ikke en levende sjel i Moravsky Krumlov, den idylliske landsbyen der forfatteren har bodd siden 1969.

Denne selvpålagte eremitt-tilværelsen skyldes ikke at Kratochvil er mannevond, og langt mindre at han ser ned på sine joviale og vindyrkende naboer. Han har ganske enkelt hendene fulle med skikkelsene i sin egen fortellerverden.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse