Annonse
04:00 - 26. juli 1996

Svenskenes mondéne modernisme

Annonse

Blaafarveværkets utstilling Det søte liv: Kolorister i nord viser oss spesielt det svenske ekteparet Sigrid Hjertén og Isaac Grünewald – elegante, mondéne modernister. Kjønnsrollespillet er tydelig: Grünewalds dandyisme med visse feminine trekk, og Hjertén – den moderne kvinne som siden århundreskiftet hadde blitt sett på som maskulin i sin selvstendighet. Av

Isaac Grünewald (1889-1946) var i tre år student ved Matisses nystartede akademi i Paris. I enkelte av bildene hans er kubismens sans for geometriske former påtagelig; i bybilder som Cassis en morgen er husene redusert til klosser nesten som i Picassos og Braques tidlige kubisme. I det elegante selvportrettet fra 1912 møter vi en additiv oppbygning av ansiktet i geometriske former. Men i de fleste bildene dominerer farveflaten, inndelt av den opptegnede linje, under innflytelse fra læreren Matisse.

Mens Grünewald var hans student, malte Matisse monumentalmaleriene Dansen og Musikken – allegorier for kunstene. Matisse og hans følgesvenner ble den gang kalt “de ville” – så sjokkerende fant man det forenklede flatemaleri og den kraftige fargebruken.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.