Annonse
04:00 - 19. juli 1996

Spørsmålet er Kierkegaard, svaret er Ibsen

– Eg trur at nøkkelen til gåta Ibsen og Kierkegaard er å finne i møtet mellom Ibsen og kierkegaardianaren Christopher Bruun, seier Morten Jostad.

Annonse

Av Kierkegaard har eg lese lite og forstått mindre, skal Ibsen ha sagt om sitt forhold til den danske filosofen. Det er mange som meiner det ikkje stemmer. Morten Jostad er ein av dei. Under Ibsenfestivalen i september entrar Jostad scena på Nationaltheatret med førestellinga si Øyeblikket. Teksten er i hovudsak henta frå Kierkegaards ti flygeblad Øieblikket frå 1855.

– Påverknaden frå Kierkegaard var tydeleg allereie tidleg i forfattarskapen til Ibsen. I Brand blir han openberr. Det blei registrert allereie i samtida til diktaren. Dansken Georg Brandes var ein av dei fyrste til å peike på det, seier Jostad.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse