Annonse
04:00 - 12. juli 1996

Retorisk strid om politisk merkelapp

Annonse

Frankrike: Front Nationals leder Jean-Marie Le Pen er på krigsstien. Han vil bli kvitt merkelappen «høyreekstremist», og dessuten har han sett på tv at langt fra hele det franske fotballandslaget synger med når Marseillaisen spilles. Av i Paris

En del av dem som synger, kan ikke teksten og enkelte har et direkte fiendtlig uttrykk i ansiktet, ordentlig franske er de heller ikke. Le Pen skyter mer eller mindre vilkårlig mot alt som kan tenkes å vekke velgerne, og han får akkurat den oppmerksomheten han er ute etter.

Jean-Marie Le Pen fremstiller seg selv som et offer for pressens kollektive behov for å finne en syndebukk og klager over all den negative omtalen han får i mediene. Han kan imidlertid mistenkes for å nyte oppmerksomheten, og han vet nøyaktig hva han skal foreta seg for å vinne journalistenes mistillit, deres indignasjon og viktigst: deres interesse. Front Nationals leder vet at kampen om politisk makt er «en kamp om ord og symboler» og med dette utgangspunktet har han nå erklært krig mot alle som benevner ham eller hans parti annerledes enn han ønsker. Med sine utspill og foretakende de siste ukene har han hisset på seg samtlige grupperinger innenfor fransk politikk og fornærmet pressen. Engstelige over høyreekstremistenes støtte i befolkningen og provosert av nasjonalistlederens uttalelser går de rett på limpinnen og videre inn i en debatt hvor han har lagt premissene.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Roar Hagen unnlater konsekvent å forholde seg til hva forskningen på klasse egentlig går ut på.»