Annonse
04:00 - 19. juli 1996

Førtien autodidakte forsøk

Annonse

Svein Jarvolls essays, utgitt i fjor, knytter seg til Arkhilokos, Kallimakhos, Brodsky og Kavafis. Men først og fremst bringer de tankene til hans avdøde forfatterkollega Tor Ulven.

BOKKRONIKKEN: KURT G. SWEENEY

I Tor Ulvens posthume Stein og Speil står det i teksten Utstilling XLXIX, «Øyet har (med unntak av synsfeil) som kjent et brenn-punkt på netthinnen, og ut fra dette springer en kjegle som til slutt omfatter hele synsfeltet. Men man kan kanskje si at det også ut fra øyets bakside vokser en kjegle, nemlig av erindringsbilder, at denne kjeglens sentrum er forrige sekund, og at kjeglen deretter utvider seg etter som man går bakover i tiden, inntil den i en veldig sirkel omfatter erindringer fra et helt liv, slik at denne kjeglen er uendelig mye større enn den aktuelt-sensoriske på forsiden.» Denne kjeglen-bak-øyet illustrerer den kreative psykologiens suveréne overtak, både på nuet og på trykket fra verden utenfor. Dette inkluderer selvfølgelig også lest tekst. Den «forsvinner» inn i brennpunktets sluk på netthinnen og blir en del av det stadig større reservoaret av opplevet, potensiell tid; potensiell fordi den prinsipielt kan aktiviseres til å handle kreativt på nærmest hvilke impulser eller stimuli som helst utenfra.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.