Annonse
04:00 - 19. juli 1996

Twin Peaks uten såpetryner

Film: Fargo

Regi: Joel Coen USA 1996

I den skandinavisk-ættede småbyen Brainerd lever innbyggerne opp til navnet på godt og ondt.

Annonse

Coen-brødrene – sjanger-papegøyer, effektravner og stilrøvere; vår motvillige beundring av filmene deres nådde et ambivalent klimaks med deres The Hudsucker Proxy (Det store spranget) for et par år siden: en frekk parafrase av gamle Capra-filmer satt i en himmelropende banalisert Brazil-scenografi. Brødrenes blikk for sjangereffektkonvensjoner nådde med denne filmen en konkretisering av tesen om pastisj = et plagiat din advokat sier du kan slipper unna med. Samtidig var det nettopp dette trekket som var det mest imponerende med The Hudsucker Proxy: en nifst presis karikering av sjargong og manérer fra – nettopp – Capra-æraen. En Coen-film er som oftest en noe kjølig opplevelse. Om det er aldri så tilfredsstillende på andre vis, så tar man seg i undres om de har noe på hjertet, som man sier, med fare for å utvikle hestehale, sandaler, osv.

I Fargo er de på hjemlige tomter, og deres Heimat har gjort dem godt. Det de her har avstått fra, av scenografisk grandeur og urbane mannerismer, har de tatt igjen så det monner med en kjentmanns stedsans og fortrolighet med the local yokels.

Jerry Lundegaard(!) er en bilselger med et stort problem. Tross et lykkelig familieliv er han i desperat pengemangel, og ser ingen annen utvei enn å leie to småkjeltringer til å kidnappe sin kone for å utpresse hennes rike far.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse