Annonse
04:00 - 08. mars 1996

Et spansk intermezzo

Annonse

Ustabilitet i vente:Høyrelederen José Maria Aznar vant valget i Spania og brøt dermed den politiske ringreven Felipe Gonzalez’ 13-årige sosialistiske maktvelde. Men lite tyder på at Aznar har politisk tyngde til å lede det mangfoldige spanske samfunnet særlig langt inn i fremtiden. – Om noen måneder vil den nye regjeringen falle sammen og sosialistene vil på sikt overta, spår José Maria Izquerda, politisk analytiker og doktor i filosofi fra Universitet i Valencia. Til daglig har han sitt virke ved Romansk institutt i Oslo

Etter at de siste opptellingene var ferdige på mandag sto Partido Populare (PP) og lederen José Maria Aznar som valgets vinner. Av totalt 350 plasser i Cortes, den spanske nasjonalforsamlingen, fikk partiet 156 mandater representert. Aznar mangler dermed 20 plasser for å oppnå rent flertall. Det er derfor de relativt små partiene som har kommet i den viktige vippeposisjonen. Det mest sentrale av disse er det nasjonalistisk-moderate partiet i den nordøstlige provinsen Katalunia med sine 16 Cortes-plasser. Med sitt eget språk og kultur er innbyggerne i provinsen, sammen med baskerne, forkjempere for større frihet innenfor den spanske stat.

– Jeg tror det er nesten umulig med en langvarig allianse mellom PP og katalanerne. Motsetningene er for store. PP er for sentralistiske og «spanjolistiske» mens katalanerne tror på en oppdeling etter et føderalt system for å oppnå deres krav om mer selvstyre. Denne koalisjonen kommer derfor til å føre til en meget ustabil politisk periode i Spania, sier José Maria Izquerda.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse