Annonse
04:00 - 15. mars 1996

Amos Oz: Kall det ikke natt

oversatt fra hebraisk av Kjell Risvik, 217 sider, Pax Forlag BOK Stillstandsenergi Lavmælt og sensuell bok hvort fysikk og metafysikk veksler.

Annonse

«Jeg frykter ikke natten, for dagen er min venn», kvitret Anita Skorgan filosofisk for noen år siden. Hvilken livsvisdom hun påberopte seg er neimen ikke godt å vite. At komplementære størrelser som lys og mørke, tørt og vått, kaldt og varmt blir gjenstand for betraktninger og beskrivelser fra tenkende og skapende mennesker er ikke nytt. Det er imidlertid i motiveringen av grepene formidleren viser sitt talent for innsikten i overgangsformene; i hvilket potensiale for erkjennelse og forløsning en vekselvis fastholdelse og slippen av størrelsene bevisstgjør; innpust og utpust. Lesning egner seg udmerket som åndedrettsøvelser.

Amos Oz’ rytmiske pust er i høy grad preget av det flate ørkenlandskap han lar sine intriger utspille seg i. Her er ingen naturlige luftlommer som forårsaker fall og dumper hos de som måtte finne på å bevege seg opp i atmosfæren for å skaffe seg overblikk over trivialitetene, eller av andre grunner søker flukten. Anleggelsen av ørkenbyer og den komplentære tilflukt til oasene gir sammen med døgnsyklusens skiftninger den fysiske rammen for Oz’ siste roman Kall det ikke natt.

Den metafysiske dimensjon blir til en viss grad innfanget av temperaturen som veksler med de fysiske størrelser, men det er menneskenes tanker som gir liv til romanen. Lummerheten, trivialitetene og kjedsomheten som romanen preges av blir aldri klam.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse