Annonse
04:00 - 04. januar 1996

«Oss kvinner imellom»

Annonse

Elisabeth Aasen: Det skjønnes hage. Middelalderens skrivende kvinner.

Pax Forlag 1996.

Det er neppe noen tilfeldighet at tre av våre forlag på en og samme bokhøst kommer med hver sin bok om fortidens kvinner. Mens Gyldendal og Pax er ute med vakre praktbøker viet henholdsvis Maria og middelalderens skrivende kvinner, er Aschehoug klar med suksessforfatteren Gaarders roman om den ulykkelige kjærlighetshistorien til Augustins «glemte» kvinne. Det er grunn til å spørre om ikke dette sammenfall av utgivelser skyldes en trend i tiden. Kvinner er åpenbart på moten. Og da dreier det seg ikke om hvilke kvinner som helst, men om de forlengst døde. Vår tid synes å ha en overdreven sans for historie, og da helst de misforståttes historie. Således kan de tre nevnte utgivelser forstås som et tidsriktig uttrykk for vår samtids interesse for de undertryktes historie – i denne omgang kvinnenes. I disse bøkene er det imidlertid ikke bare én, men to fortrengte deler av vår kulturhistorie som kommer til uttrykk – både den svartmalte middelalderen og de fortiede kvinnene.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse