Annonse
04:00 - 05. januar 1996

Nordisk Billedkunstår?

Året 1995 skulle stå i regi av Nordisk Billedkunstår. Når noen av verdens fremste museumsfolk ble presentert for norsk kunst var nasjonal identitet innenfor kunsten temaet. Men oppsummert stod nok de store internasjonale kunstnerne for de mest interessante utstillingene i 1995.

Annonse

Man skulle tro at et såpass stort tiltak som Nordisk Billedkunstår skulle prege det som ble vist av kunst i Norge og kanskje være med på å heve standarden på norsk kunstliv og kunnskapen om de øvrige nordiske landene. Den gang ei. I stedet har komiteen bak Billedkunståret bevilget penger til (for så vidt gode) prosjekter satt i stand av andre.

Eksempelvis ble monteren til Byens bilde gjenopprettet. Den fikk desverre ikke sin gamle gode plassering foran Stortinget, men ble offer for et kompromiss istedet: monteren ble satt opp foran UKS, med vindussiden vendt mot galleriet. Slik det står nå vises Byens bilde frem til det lille publikum som frekventerer UKS eller kafé Celsius.

Art-Atack fikk også penger av Nordisk Billedkunstår og viste en samlet alternativscene med ung kunst fra Norden. Spesielt markerte noen finske kunstnere seg sterkt med voldelige og spekulative virkemidler. Penger var det også til Reidar Kraugerud og Kalle Grudes prosjekt Mobil Utstillingsenhet MUE. De plasserte en kube og en skjerm rundt om i byen for å åpne opp for alternative visningsplasser for kunst. Samtidsmuseet stilte sporty opp under Nordisk Billedkunstår ved å lage utstillingen Arkipel. De inviterte seks nordiske kunstnerne ble presentert i konstellasjon med et utvalg av museets samling hvor hovedvekten var lagt på norsk og nordisk kunst.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse