Annonse
04:00 - 05. januar 1996

Jazzens barnebarn

Annonse

“– Alle former for amerikansk musikk stammer fra sort kultur, sier The Roots. Deres egen tolkning av sitt musikalske opphav er å trekke en tredve år gammel rap-tradisjon tilbake til sine røtter i jazz. Røtter som er eldre enn rock’n’roll. Av Didrik Søderlind. Selv om enkelte trekker rap tilbake til sekstitallet og kretsen rundt Malcolm X, ble rapen ikke for alvor etablert som musikkform før årtiet etterpå. Allemannseie ble hip hop først på 80-tallet med artister som Sugarhill Gang og Grandmaster Flash. Som med all rock har den nesten uunngåelige sammenhengen mellom det å være etablert og det å stagnere vært en fare. Behovet for bevegelse har meldt seg. En retning som har blitt stadig viktigere, både kunstnerisk og kommersielt, er fusjonen mellom jazz og rap representert av artister som Guru og Us 3. Ved å blande inn samples fra jazzplater og opptredener med «ekte» instrumenter trekkes trådene langt tilbake i musikkhistorien. Endog Miles Davis har blitt en del av denne trenden, skjønt posthumt. En av de gruppene som har rendyrket denne trenden er Philadelphia-gruppen The Roots. Bandet opptrer gjerne fullstendig akustisk, med trommer, ståbass og orgel. I likhet med så mye annen av det sene tyvende århundrets populærmusikk er musikken nesten utelukkende rytmikk (i rap brukes selv stemmen som rytmeinstrument), men det akustiske lydbildet gir musikken et varmt, humant preg. Gjestemusikere på trompet og saksofon fyller ut med detaljer og improvisasjoner som bryter ned veggen mellom jazz og hip hop. I partiene uten rap, der instrumentene taler for seg eller stemmene glir over i sang, forsvinner båseskillet helt. The Roots opptrådte i slutten av året som gikk på Head On i Oslo. For anledningen var bandet forsterket av gjestemusikere som har spilt sammen med musikere som Coolio, Brand New Heavies og Stevie Wonder) I den anledning snakket Sonisk Scene med Roots’ jetsyke trommeslager med det fargerike scenenavnet BROtheR.

– Hva er sammenhengen mellom jazz og hip hop?

– Det er en kontinuitet fra King Oliver på 20-tallet til de store høyttalerne og platespillere i Bronx på 70-tallet. Jazz har en viss lingo: «Cool», «hip», hva du nå velger å kalle det. Jazz har sin egen dansestil, sin egen kunstform, sin egen måte å synge på og så videre. Hip hop har sin egen kunst i form av graffiti, musikk og rap. Begge representerer den samme kulturen.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Jeg mener at Eggen tar feil når han mer enn antyder at man ikke skal skrive om kannibalisme. Hvis man ikke gjør det, lar man den koloniale historien om «de ville» bli siste ord.»