Annonse
04:00 - 05. januar 1996

Hvordan lese en trendartikkel

Annonse

Morgenbladet hjelper degNyttårsaften er fortrengslenes egen høytid. Overdrevet inntak av bevissthetsendrende kjemikalier og eksperimentering med livsfarlig pyroteknikk, begge helst framført i umiddelbar nærhet av små barn, sørger effektivt for å avlede all oppmerksomhet fra eksistensielle spørsmål som hvem er jeg? hva har jeg gjort? og hvem betaler? Disse spørsmål og deres, for manges vedkommende heller trøstesløse, fasit er det til gjengjeld rikelig anledning å dvele ved under utfylling av selvangivelsen.

Enkeltindividets sjelelige vareopptelling, der man ofte til sin forbauselse oppdager at lagersjefen for lengst har tatt permisjon, har sin ekvivalent i medias årskavalkader. En typisk tittel ville være «Slik var 1995». Da blir man gjerne presentert et representativt billedkollage av året som gikk: døende bosniske barn, Yassir Arafat, håndballjentene, Bjørn Dæhlie, Einar Olsen, Vegard Ulvang, Johan Koss og Erling Kagge. Samt helst et bilde av Harald der han i billedteksten omtales som folkekonge. Kun beinhard disiplin hindrer redaktørene fra å si skitt au, vi tar med OL igjen, det er jo ikke så lenge si´a, er´e det´a? Så følger en side med bred, svart ramme og flatterende portrettfotografier, helst i svart/hvitt, der man lister opp stakkare som ikke helt klarte å holde ut frem til siste nyttårsfeiring.

Mens nyhetsjournalistene oppsøker mennesker som har fått nyttårsraketter inn i både nye og gamle kroppsåpninger, tar feature-avdelingen fram krystallkulen og ser på framtiden, noe som gjerne kulminerer i artikkelen «…og slik blir 1996». Den journalistiske varianten av spådomskunst bygger på samme hevdvunne tradisjoner som astrologi og tarot-kort: pølsevev. Framtidens trender vurderes på følgende premisser;

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse