Annonse
04:00 - 01. januar 1995

Bøkenes voktere

Postkassen var full av brev fra Lindorff.

Annonse

En gang for lenge siden satte noen genier seg rundt et bord. Sammen klekket disse lysende førere av menneskeheten ut den ene ideen etter den andre. Bare den beste skulle gjøres virkelig.

Til slutt satt de igjen med en overlegen idé. De kom frem til at staten burde bygge en slags merkelige templer over hele landet, og fylle dem med bøker fra gulv til tak. Hit skulle borgerne kunne komme og låne så mange bøker de ønsket - helt gratis. Til gjengjeld ville nasjonen få mange opplyste borgere, som dessuten respekterte staten som gav dem storartede gaver.

Det var nesten for godt til å være sant. Og i hovedstaden fant man ut at det hadde gått for langt. For det kom store mengder folk rekende til byens offentlige boksamlinger. Disse lesehestene plukket ikke bare stabler av bøker ned fra hyllene og bar dem med seg hjem. I tillegg forlangte de ofte å få lese de rareste publikasjoner som lå og støvet ned i bortgjemte magasiner. Stadig var det rot i avishylla. Det ble mye gåing og styr av dette, for bøkenes voktere.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Nok en gang blir klassisistene karakterisert som konservative og reaksjonære
Journalisten kunne tatt buss fra Oslo til Göteborg klokken 9.
FFAC kan ha et oppriktig ønske om å hedre søstrenes kunstsamlermor.