Annonse
04:00 - 22. desember 1995

Veien mot fremtiden I

Den allestednærværende Bill Gates kom nylig ut med boken Veien mot fremtiden. Informasjonsmotorveien kjenner ingen grenser, og Bills entusiasme er grenseløs, sier Bill.

Annonse

Mannen som startet og eier verdens største dataselskap forespeiler oss mulighetene i det kommende informasjonssamfunn, – godt belagt med eksempler fra hans Microsoft Corp. Optimisten med det uskyldige eventyrblikket til Espen Askeladd ønsker at alle skal få tilgang til alt. Men først og fremst er dette «alt» av kommersiell verdi. Eksempelvis vil vi fra filmer som Top Gun, lynraskt få tilsendt en kopi av pilotens solbriller – ved et par tastetrykk.

Men informasjon er ikke selve djevelen, – heller ikke informasjonsbæreren eller budbringeren. (Debatten denne uken om å gi barna PC til jul i Aftenposten.) Da heller dagens sammenblanding av informasjon og underholdning, – infotainment. At informasjon får flere og flere motorveier å kjøre på er ikke poenget. Perspektivet er heller det grenseløse i redaksjonell og kommersiell sammenblanding. Mens Bill gjør det i USA, gir Urban her hjemme julegavetips illustrert med sine annonsører.

Nå holder jo fremdeles redaktører en skanse i trykte medier og andre utgivelser, men fremtidens offentlighet vil likevel forandre karakter. Med utbredelsen av Internett – spesielt når tv-kabelnettet gjør dette til den nye mediakanalen neste år – vil skillet mellom utgiver og informasjonstilbyder vaskes til det ugjenkjennelige. Hvem skal etterhvert avgjøre hva som er injurierende og hvilke lands lover skal drive sensur i globale datanettverk? – På veien mot fremtiden vil enhver bilfører være sin egen redaktør.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.