Annonse
04:00 - 22. desember 1995

Russland sett fra russisk venstre

Parlamentsvalget i Russland viser fremgang for venstresiden. Mange mener kapitalismeprosjektet har feilet. I den venstrepolitiske litteraturen har Boris Kagarlitskij pekt seg ut.

Annonse

BOKKRONIKKEN: JØRN HOLM-HANSEN

Under Boris Jeltsin har Russland de siste par årene beveget seg vekk fra Europa. Regimet setter sine egne lover og regler til side for å innføre markedsøkonomi. Dermed svekkes grunnlaget for utviklingen av europeiske tilstander i landet. Dette bekymrer venstresosialisten Boris Kagarlitskij. Han regnes som en av de skarpeste politiske kommentatorene i Russland for tiden. Kagarlitskijs siste bok på engelsk – «Restoration in Russia: Why Capitalism Failed» (Verso, London, 1995) – er et oppgjør med forestillingen om Jeltsin som vestliggjører.

Det som på overflaten og utenfra med en raus porsjon velvilje kan ha sett ut som en konsekvent omlegging til markedsøkonomi, har i virkeligheten vært en illegitim tildeling av verdier til en liten krets priviligerte. Perioden der eliten har fordelt eiendommen seg i mellom er over, og med den de liberale slagordene. Nå er tiden inn for konservatisme. Forestillingen om forandring blir erstattet med ideen om orden – menneskerettighetene viker for politistaten.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.