Annonse
04:00 - 22. desember 1995

Russland sett fra russisk venstre

Parlamentsvalget i Russland viser fremgang for venstresiden. Mange mener kapitalismeprosjektet har feilet. I den venstrepolitiske litteraturen har Boris Kagarlitskij pekt seg ut.

Annonse

BOKKRONIKKEN: JØRN HOLM-HANSEN

Under Boris Jeltsin har Russland de siste par årene beveget seg vekk fra Europa. Regimet setter sine egne lover og regler til side for å innføre markedsøkonomi. Dermed svekkes grunnlaget for utviklingen av europeiske tilstander i landet. Dette bekymrer venstresosialisten Boris Kagarlitskij. Han regnes som en av de skarpeste politiske kommentatorene i Russland for tiden. Kagarlitskijs siste bok på engelsk – «Restoration in Russia: Why Capitalism Failed» (Verso, London, 1995) – er et oppgjør med forestillingen om Jeltsin som vestliggjører.

Det som på overflaten og utenfra med en raus porsjon velvilje kan ha sett ut som en konsekvent omlegging til markedsøkonomi, har i virkeligheten vært en illegitim tildeling av verdier til en liten krets priviligerte. Perioden der eliten har fordelt eiendommen seg i mellom er over, og med den de liberale slagordene. Nå er tiden inn for konservatisme. Forestillingen om forandring blir erstattet med ideen om orden – menneskerettighetene viker for politistaten.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det er i praksis umulig å trekke noen grense mellom lovlige og ulovlige ytringer»
Nok en gang blir klassisistene karakterisert som konservative og reaksjonære
Journalisten kunne tatt buss fra Oslo til Göteborg klokken 9.