Annonse
04:00 - 22. desember 1995

Politisk ledelse: Europa maktet ikke friheten, 6 år etter murens fall har folkemordet nok engang fått status som akseptabel poltikk, forestillingen om

Annonse

Lederne som uteble

I det Europa nærmer seg et nytt år så er tiden inne for resignasjon. De som trodde at murens fall, og 1989 representerte en ny vår for denne verdensdelen, en mulighet til å leve ut sine ambisjoner og drømmer etter å i 40 år ha vært låst i en øst-vest felle der Sovjet og USA satte dagsordenen tok feil, svært feil. Europa ved slutten av 1995 er i ordets dypeste forstand tragisk, krigen i Bosnia som var den aller sterkeste utfordringen klarte å utslette at som lignet på et europeisk fellesskap, og nok engang satte amerikanerne inn sitt formynderskap. «Endelig får vi muligheten til å være subjektet i vår egen historie» sa Vahlav Havel etter kommunismens fall i 1989.

Imidlertid tok Havel feil, de små landene vil alltid ha minimale maøvreringsmuligheter, og de store har med unntak av Tyskland manglet ledere som har maktet å håndtere den nye friheten.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
ved kjøp av abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Tusenvis av spørsmål er testet ut, og har enten blitt forkastet, revidert eller fått lov å være med.
De færreste mener at kvinner kun kan forstå seg selv og sin fortid gjennom andre kvinner.
Det slår meg at jeg nesten aldri snakker eller skriver om yoga som noe jeg personlig driver med.