Annonse
04:00 - 08. desember 1995

Mdier

Mdier Vi lever i det medieregisserte intimitetstyrraniets tidsalder, hvor informasjonsprogrammene på fjernsyn til forveksling likner intimitetsprogrammene. Ikke fordi intimitetsprogrammene framstår som påfallende informative men fordi nyhetsformidlerne opererer innen samme bransjen.

Annonse

Står du ikke fram frivillig, med alt det potensielle bekjennelsesmaterialet ethvert menneske nødvendigvis må ha tilegnet seg, er det bare å være i nærheten en katastrofe så kommer mikrofonene og kameraene for å vente på tårene dine. Aller helst bør du sveve mellom liv og død etter å ha falt ned sju etasjer eller din sønn bør være blandt de savnede etter Estonia-ulykker, men strengt tatt er det tilstrekkelig å kjøre bak en ulykkesbil. Det eneste som trengs er en viss nærhet i tid og rom til offeret samt en anelse grøt på stemmebåndet og kamera står til rådighet. Presenteres innslaget i TV2-nyhetene, tildeles du en passende tittel, som skredoffer, råkjører, katastrofevitne el.l. Og, som i Dagsrevyen, sendes innslaget mellom bilder av en tårevåt familiegjenforening og bilder fra en massakre.

«En art globalt, elektrisk slimhinnefellesskap begynner å dekke kloden»

som Per Aage Brandt sa engang. «Den enkeltes følelsesliv må forholde seg til hver

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse