Annonse
04:00 - 08. desember 1995

Høyrepopulismens fanebærer kan seire

Annonse

Mot høyre: Østerrike er den europeiske høyreekstremismens høyborg. Ved parlamentsvalget 17. desember kan Jörg Haiders Frihetsparti bli størst, på et program som inkluderer hjemsendelse av innvandrere, aids-testing av alle utlendinger på grensen og et i beste fall uavklart forhold til nazi-Tysklands politikk. Med et uskyldig smil og blått blikk benekter 45 år gamle Haider alle beskyldninger om flørting med nazismen. Men det står fast at han i 1990 kalte Hitlers politikk «fornuftig», mer enn en gang har han talt til forsamlinger av Wehrmacht- og SS-veteraner, og i valgkampen blir han kritisert for ikke å slå entydig fast at Hitler-regimet 1938-45 var en ulykke for Østerrike. På partiprogrammet står ellers motstand mot unionsplanene i Maastricht-traktaten, og kraftige kutt i kulturbudsjettene.

Den politiske analytikeren Hans-Henning Scharsach, som har skrevet to bøker om Haider, sier høyrepopulisten har to ansikter: Det ene viser han frem på fjernsyn, der han fremstår som den mest demokratisk sinnede av alle. Men når han står foran sine egne på massemøtene, er det den nasjonalistiske og grovt populistiske Haider som snakker.

Ved parlamentsvalget i oktober i fjor oppnådde Frihetspartiet 22,5 prosent av stemmene, noe som gir det den sterkeste parlamentariske representasjonen av alle partier på ytterste høyre fløy i europeisk politikk. Sosialdemokratene (SPÖ) ble størst med 34,9 prosent, mens det konservative Folkepartiet (ÖVP) havnet på 27,7 prosent.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.