Annonse
04:00 - 08. desember 1995

Høyrepopulismens fanebærer kan seire

Annonse

Mot høyre: Østerrike er den europeiske høyreekstremismens høyborg. Ved parlamentsvalget 17. desember kan Jörg Haiders Frihetsparti bli størst, på et program som inkluderer hjemsendelse av innvandrere, aids-testing av alle utlendinger på grensen og et i beste fall uavklart forhold til nazi-Tysklands politikk. Med et uskyldig smil og blått blikk benekter 45 år gamle Haider alle beskyldninger om flørting med nazismen. Men det står fast at han i 1990 kalte Hitlers politikk «fornuftig», mer enn en gang har han talt til forsamlinger av Wehrmacht- og SS-veteraner, og i valgkampen blir han kritisert for ikke å slå entydig fast at Hitler-regimet 1938-45 var en ulykke for Østerrike. På partiprogrammet står ellers motstand mot unionsplanene i Maastricht-traktaten, og kraftige kutt i kulturbudsjettene.

Den politiske analytikeren Hans-Henning Scharsach, som har skrevet to bøker om Haider, sier høyrepopulisten har to ansikter: Det ene viser han frem på fjernsyn, der han fremstår som den mest demokratisk sinnede av alle. Men når han står foran sine egne på massemøtene, er det den nasjonalistiske og grovt populistiske Haider som snakker.

Ved parlamentsvalget i oktober i fjor oppnådde Frihetspartiet 22,5 prosent av stemmene, noe som gir det den sterkeste parlamentariske representasjonen av alle partier på ytterste høyre fløy i europeisk politikk. Sosialdemokratene (SPÖ) ble størst med 34,9 prosent, mens det konservative Folkepartiet (ÖVP) havnet på 27,7 prosent.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«En æresdom kan, i motsetning til en landssvikdom, ikke sones.»
«Det er ikke treffende å karakterisere forslaget som masseovervåkning av egne innbyggere.»