Annonse
04:00 - 22. desember 1995

Forfatteren som den evige plage.

Annonse

Tålmodigheten er faren til alt godt her i livet. Men ikke misforstå: når du sitter i hagen og en slange kommer for å bite deg, er det andre egenskaper som teller. (Gammelt ordspråk hos yoruba-folket.)

Da nobelprisvinner i litteratur Wole Soyinka mistet tålmodigheten med regimet i Nigeria var det på høy tid. Han måtte rømme landet gjennom bushen, passet han hadde fått fra FN hadde politiet tatt, han sto på listen over de som under ingen betingelse måtte få forlate landet.

Ingen har vært det selvstendige Nigerias samvittighet mer enn Wole Soyinka. Stykket han skrev til feiringen frigjøringen fra britene i 1960, Dance of the forests var mer en advarsel om vanskelighetene som kunne komme enn om den forventede seiersrusen. Nettopp denne seiersrusen kunne gjøre folket ukritiske og la de nye lederne herje ukritisk. Alle ledere, alle mennesker har en dobbelhet, de inneholder både gode og onde egenskaper. Dette har siden vært et gjennomgangstema for ham i hans forfatterskap. Gjennom guden Ogun følger Soyinka denne dobbelheten. Folket gjør Ogun til konge og den nye kongen vender seg mot dem, med sverdet i hånd.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse