Annonse
04:00 - 03. november 1995

Carolyn Swetland

Maximal utgang Roman 106 s. Pax Forlag Maksimalt utbytte Språklig og handlingsmessig lekende roman Med sin siste roman viser Carolyn Swetland igjen at hun hører hjemme blant våre mest spennende forfattere innen den såkalt postmodernistiske tradisjon.

Annonse

Maximal utgang har to hovedpersoner, unge Carolyn og 84 år gamle tante, og gjennom Carolyns opplevelser i kjølvannet av tantens eskapader og gjennom de to kvinnenes funderinger rundt tilværelsens muligheter, bygger Swetland opp en fasinerende historie om å ta valg, våge å ta sjanser, og om å leve fullt ut. Man skal lete lenge etter en sterkere og mer levende kvinne enn tante, damen er så original og fargerik at en svakere penn ville ha hatt problemer med å gjøre henne troverdig, det makter heldigvis Swetland. Tante elsker livet og hun elsker unge menn, hun har lenge bodd på en husbåt sammen med en ung elsker, men velger å bryte opp for ikke å stagnere. Hun flytter inn på en flyplass, hvilket annet sted er man vel nærmere muligheten for eventyr og nye opplevelser enn i en internasjonal avgangshall? Da muligheten byr seg griper tante uten å nøle sjansen til å dra på opplevelsesreise med CRUCIAL TOURS INC selv om hun ikke aner hvor reisen går hen. Reisen blir annerledes enn ventet, men tante gir aldri opp og hun angrer lite. Carolyn holder kontakten med tanten gjennom brev og postkort, når tante roter seg bort i et krigsherjet område reiser Carolyn til Afrika for å hjelpe henne, men vil tante hjelpes? Carolyn er fascinert av tantens mot og av hennes frie, bevisste og nytende forhold til erotikk, og hennes oppfatning av tantens livsstil og hva hun forsøker å lære av tanten utgjør en sentral del av historien.

Swetland har et meget bevisst forhold til språket, og hun eksperimenterer lekende med dets muligheter. Hun har en personlig skrivestil, men det er likevel lett å finne forbindelseslinjer til forfattere som Beckett og Vonnegut, i førstnevntes tilfelle primært de tidlige, mindre dystre verk, som Murphy. Maximal utgang opererer klart innen den moderne metafiksjonens sfære, implisitt kommenteres, og parodieres, språkets ulike bruksområder, flere av tantes postkort harselerer med ulike stiler, «- Pastor Price sier den første hvite i Kenya var misjonær komma neste var handelsmenn komma de nåværende er begge deler fikk du med deg handelsmenn sett punktum» Romanen er meget bevisst konstruert, leserens fulle forståelse av strukturen avhenger av at man leser teksten på omslagets bakside før man begynner på selve boken, her tar vi del i en samtale hvor den ene parten lover å skrive en bok med to sider fortelling, to sider erotikk, to sider fortelling osv. slik at leserne selv kan velge hva de vil ha. Nettopp slik er Maximal utgang bygget opp, «Noe jeg kan gjøre for dem, Lady ? (Ikke så fort, ikke så fort gutt, vi er ikke kommet til side 29 ennå.) Tante ga ham korrekt driks …», skjønt de som forventer dampende sexbeskrivelser på f.eks. side 29 vil bli skuffet, boken er mer subtil enn det. I et tilfelle leker forfatteren åpenlyst med leserens forventninger, på to av de «erotiske» sidene gjengis ganske enkelt to av tantes postkort, det ene lyder «Sover», det andre «Sover fortsatt». Skarpe, vittige oppramsninger med minimal tegnsetting, nitidige, nærmest parodiske beskrivelser, og partier med innlagte, men ikke påtatte, rim skaper rytme-endringer i teksten som forsterker den stemningen handlingen formidler. Swetland kombinerer Den Nye Romanens og postmodernismens språklige og genremessige eksperimenter med en underholdende historie.

Carolyn Swetland døde den 18. september dette år, hun ble 81 år gammel. Maximal utgang er et verdig farvel med en kvinne som utvilsomt var vital og skapende inntil det siste.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse