Annonse
04:00 - 06. oktober 1995

Romanene som rystet folkhemmet

Annonse

Alle krimelskere har sin favorittdetektiv – Poirot, Dalgliesh, Marlowe, Maigret, V.I. Warshawski eller Varg Veum. Min heter Martin Beck. I disse dager er det 30 år siden han så dagens lys, i det svenske forfatterparet Maj Sjöwall og Per Wahlöös felles debutroman Roseanna.

Bøkene om den melankolske Stockholms-etterforskeren Martin Beck og kollegene hans er oversatt til 25 språk, kommer stadig ut i nye opplag, og en av dem (Døden tar buss) ble i sin tid belønnet med den prestisjetunge amerikanske Edgar (Allan Poe)-prisen, som første ikke engelsk-språklige kriminalroman. I dag vil nok de fleste kjennere av genren plassere Martin Beck på linje med sine berømte britiske og amerikanske yrkesbrødre og – søstre. Sjöwall/Wahlöös hensikt var imiderltid ikke bare å føye et nytt navn til kriminallitteraturens hall of fame, men å bruke kriminalromanen som talerør for sitt sosialistiske samfunnssyn. Hos Sjöwall/ Wahlöö er det ingen klamme røkeværelser eller kuede hovmestere. Her er det ikke butleren, men selve det falske og feilslåtte Folkhemmet som er den egentlige forbryteren. Riktignok er det en høyst konkret person som holder i drapsvåpenet, men han/hun er selv et offer for et samfunn som kaller seg sosialdemokratisk, men som i virkeligheten belønner de på toppen og i beste fall ignorerer dem på bunnen.

Dette må sies å være ganske sterke saker, innenfor en genre som mange forbinder med elegant utførte giftmord, begått av bleke britiske peppermøer og pensjonerte majorer i sin generøse fritid. Så var også Sjöwall/Wahlöös politisk-litterære prosjekt spesielt. De bestemte seg for å skrive ti romaner på ti år, hvor de skulle beskrive utviklingen i det svenske samfunnet, sett gjennom en gruppe politietterforskere. For ikke å skremme vekk vanlige lesere av kriminallitteratur, som var deres målgruppe, bestemte de seg for at den politiske tendensen ikke skulle komme klart fram for omtrent midtveis i serien. Wahlöö var en etablert forfatter og tidligere kriminalreporter, Sjöwall ukebladjournalist, da de satte i gang i 1963/64. Bøkene ble skrevet i ett tett samarbeid. De lagde først et felles synopsis for hver bok, deretter skiftet de på å renskrive det ferdige manuskriptet. I intervjuer har de sagt at det er umulig å se hvem som har skrevet hva.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse