Annonse
04:00 - 06. oktober 1995

Noter

Annonse

Noter

ULTIMAFESTIVALEN blir ukens store samtaleemne, for nå slipper festivalleder Åse Hedstrøm ny musikk i alle kategorier løs på publikum i Oslo. En hel uke skal vi utsettes for festivalen, og den utsettes for oss. Det er ingen tvil om at Ultima er en norsk festival, ta bare lørdagens program der Olav Anton Thommessen får sitt stykke EDDA-DA fra 1991 oppført. Han bruker tekster fra Håvamål, mens hans danske kollega Bent Sørensen litt senere samme dag lar sitt verk Minnelieder – zweites Minnewater fra 1994 klinge. Thommessens urfremførelse heter treffende nok Tåreskyer, utført av slagverkensemblet Kroumata, mens Musikkhøgskolens slagverkensemble gjør et Cage-verk fra 1956, og den komponerende slagverkeren Hasse Örn tar med seg to egne verk til Sound and Vision-evenementet på Rockefeller, også det på lørdag. Åpningskonserten som bekymret direktør Okkelmo fordi det var solgt bare 100 billetter byr på filharmonikerne med to Berio-verk samt finske Magnus Lindbergs Aura.

Søndagens Ultima byr på flere høydepunkt: Under tittelen «Absolute Pling-Plong» får du møte fem unge norske komponister som er på hugget så det rekker; en av de fem, Henrik Hellstenius, utfordrer sågar Arne Nordheims komponistposisjon i hele tre Musikk i brennpunktet (NRKP2) fremover. Hellstenius vil blant annt trekke frem emner som dette: «Har Arne Nordheim fornyet seg nevneverdig siden 1981?» Christian Eggen tar med seg Kringkastingsorkestret og fremfører både Boulez og Kurtág, mens Anne-Lise Berntsen og Øystein Birkeland er trekkplastre når filharmoniens kammerkor gjør et skandinavisk program med en nyskrevet Sarabande signert Alfred Janson.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse