Annonse
04:00 - 06. oktober 1995

Forfallet i alt det fattbare

Den svenske kunstneren Jan Håfström har strategisk nok, gitt sin Spanske Armada til Astrup Fearnley museum.

Annonse

Den svenske ambassaden hjelper til med finansieringen av gaven. Uansett hvordan man stiller seg til Håfströms kunstnerskap er det ingen tvil om at Sverige her har en internasjonal skikkelse som Norge mangler.

Steven Henry Madoff skriver om Håfströms kunstnerskap i boken Modern Melancholia: «I Jan Håfströms forestillingsverden har det tilsynelatende velkjente blitt presset sammen til en annen form, fratatt sin trygge hensikt, brukket fra hverandre, eller begravet under farge og tøy, ettersom han har oppdaget forfallet i alt det fattbare og enhetlige. En slik betraktningsmåte er typisk for modernismen.»

Selv om han beveger seg innenfor skulpturtradisjoner tett opp til Donald Judd ivaretas det maleriske i overflaten på objektene. Erindring, forgjengelighet, oppvekst og barndom er en del av inspirasjonskildene. Ofte minner objektene om arkeologiske funn, eller relikvier. Håfström har en allsidig bakgrunn, og har selv jobbet som kunstkritiker i Dagens Nyheter.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse