Annonse
04:00 - 06. oktober 1995

En sann historie fra virkeligheten

Annonse

I antropologien finnes det en teori som slår fast at man ikke spiser dyr man er blitt presentert for. Av samme grunn ble mediekjøret rundt O.J. Simpson-saken i USA den tiltaltes sterkeste kort i kampen for en frifinnende dom. Etter over et år som gjest ved millioner av amerikanske middagsbord, stuebord og nattbord er O.J. sannsynligvis den mest kjente amerikaner noen sinne. Og selv om en fellende dom neppe hadde utløst nye opptøyer i Los Angeles, er det et åpent spørsmål om hvorvidt den amerikanske offentligheten kunne ha levd med en O.J. Simpson stuet bort i en celle på livstid.

Det hele startet egentlig ikke med mordene på Nicole Brown og Ronald Goldman. På det tidspunktet handlet det primært om et politianliggende med stort potensiale for deler av pressen. Saken tok først av noen dager senere da O.J. Simpson flyktet fra politiet i en biljakt som ble kringkastet rundt hele verden. Amerikanere møtte opp langs motorveien for nok en gang å heie på den tidligere sportshelten og første del av «The O.J. Simpson Case» var sendt. Som testepisode betraktet, var den en enorm suksess.

I ettertid må det bare konstateres at resten av serien ikke står tilbake for første episode. Historien om den suksessrike fotballstjernen som senere ble TV-reporter og skuespiller, var like mye fortellingen om en av Amerikas mest omfattende sosiale «hvitvaskingskampanjer». O.J. ble det hvite Amerikas bevis på at også svarte kunne lykkes i håpets land, og det er denne mediablekede inkarnasjonen på vellykkethet som nå står på spill i dramaet omkring to mord i Los Angeles.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse