Annonse
04:00 - 06. oktober 1995

Det svarte Amerika

Annonse

Den svarte borgerrettighetssbevegelsen er mer eller mindre død. Martin Luther Kings etterfølgere er det ingen som lenger bryr seg om. Derimot er det helter fra andre scener enn politikken som har entret den svarte offentligheten og gjort suksess. Colin Powell, en pensjonert general med suksess fra Golf-krigen, O.J. Simpson, en mordfrikjent Tv-stjerne, og Michael Jackson, en pedofilifrikjøpt plastisk operert popstjerne, representerer det unge svarte Amerikas drømmer og lengsler. Alle har de fått sin popularitet innen karriereveier som tradisjonelt har vært behersket av hvite. Michael Jackson har til og med gått så langt at han har anlagt hvit hud, hans referanse til det negroide blir til slutt kun av ideologisk art.

Det er lenge siden Black Panter og Malcom X oppildnet unge svarte til å storme samfunnet, kjempe fram de svartes rettigheter og krige for en egen kulturell identitet.

Den kampen var muligens dømt til nederlag, men spørsmålet er om støtten som f.eks. O.J. Simpson får fra den svarte befolkningen kan sees som noe annet enn desperat refleks. I jakten på egne forbilder ender de opp med den svarte overklassens mest vellykkede menn, en vellykkethet som i stor grad består av å hengi seg til det hvite Amerikas idealer.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse