Annonse
04:00 - 15. september 1995

Carte Blanche: Oppvask uten maskin

Annonse

Åtte måneder etter at Jens Graff overtok som underskuddsplagede Nye Carte Blanches kunstneriske leder, og kom til «en stor oppvask etter en stor fest, uten vaskemaskin», har fylkestinget i Hordaland og Bergen kommunes hovedutvalg for fritid og kultur funnet tiden inne til å rette kritikk mot ensemblets drift og kunstneriske profil.

Nye Carte Blanche har avlyst all turnévirksomhet for 1995; et foreløpig klimaks på en vedtektsfestet bestemmelse som det har vært sluntret unna med i flere år. Nye Carte Blanche parerer kritikken med at det er svært få (i alt 3) scener i regionen som er store og velutstyrte nok for kompaniet, og at man får ruste opp på denne siden før man krever ytelser som ikke bare skal oppfylle kvantitative, men også kvalitative krav. En rimeligere løsning er i alle fall at interesserte busses inn til Bergen hvor de kan møte ensemblet i fullverdig utgave, sier Graff. Bergens Tidende gir på lederplass betinget støtte her og hevder at kravet er «nokså halslaus gjerning». Frakting inn til Bergen kan i det minste være en delløsning, sier BT.

Motstanden fra Nye Carte Blanche har provosert kritikerne ytterligere; fra 1996 skal pålagt turnévirksomhet gjennomføres. Skjer ikke dette, vil fylket og kommunen vurdere å si opp sine deler av avtalen med Nye Carte Blanche, en avtale som også omfatter staten. Dermed kan hele institusjonen klappe sammen.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Nevnte paragraf gir nemlig kun visse minoritetsgrupper, som Alis, et vern mot «dehumanisering» og andre «hatefulle ytringer».