Annonse
04:00 - 18. august 1995

Visjonær med eget museum

Annonse

Rudolf Tegner er blitt kalt Danmarks Gustav Vigeland. Vi ser nærmere på Tegners museum på Sjælland.

Den danske skulptøren Rudolf Tegner (1873-1950) ble lenge ansett som mer mislykket enn misforstått. Visstnok hadde han en hel del fremgang i løpet av sitt liv, men desto større var motgangen og antallet høylytte kritikere. Ikke noe av det Rudolf Tegner gjorde var upretensiøst og forsiktig, tvert i mot. Alt var stort, monumentalt og nærmest overmektig i dimensjoner og pretensjoner. Han var og forble symbolist gjennom hele sitt liv, en kunstner som var formet i København og Paris rett før sekelskiftet i en tid da dekadense, død og mørk seksualitet smeltet sammen i uttolkninger av mytologiske motiver og skjebnespørsmål.

Ignorert

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse