Annonse
04:00 - 25. august 1995

Om Den ur-fascistiske mentalitet

Annonse

«Ur-fascismen kan dukke opp i de uskyldigste forkledninger. Vår plikt er å avsløre dette og peke på alle dens nye former – hver dag og i hele verden.» Umberto Eco har vakt oppsikt med fjorten teser om fascismens vesen.

2. juli i år publiserte Umberto Eco en artikkel i den italienske avisen La Repubblica med tittelen: «Identikit del fascista», om grunntrekkene i det han kaller den ur-fascistiske mentalitet.

I artikkelen lister Eco opp de 14 kjennetegnene han mener er karakteristiske for det han kaller «ur-fascismen». Med dette mener han den grunnleggende anti-humane, anti-demokratiske og anti-liberale mentalitet som utgjør basisen i den fascistiske eller fascistoide mentalitet. Det er altså ikke her utelukkende snakk om den historiske eller organiserte fascisme, men det sett av holdninger og mentaliteter som kan identifiseres som fascistiske.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse