04:00 - 11. august 1995

Kongressbiblioteket digitaliseres

USAs Library of Congress er ikke bare et av verdens største, men trolig også det bibliotek som har kommet lengst i prosessen med å digitalisere og publisere sin samling på internett. I kongressbibliotekets internettavspeiling finner man skriftsamlingene som utgjør USAs politiske, historiske og kulturelle fundament. Grunnloven er selvfølgelig tilgjengelig, såvel som The Gettysburg Adress, Uavhengighetserklæringen og en rekke andre dokumenter. Kart, fotografier, lydopptak og filmsnutter som dokumenterer USAs forholdsvis korte historie kan lastes ned eller bestilles, men stoff fra andre kulturområder er også tilgjengelig. Selv dødehavsrullene kan granskes på egen dataskjerm.

Dersom man interesserer seg for dagsaktuell amerikansk kan man lese igjennom lover og andre forslag oppe til behandling i senatet og kongressen, samt finne viderekoblinger til diskusjonsfora og andre internettressurser hvor problemstillingene tas opp. I det hele er kongressbibliotekets anseelige internettsatsning vel verd et besøk. Her har man ikke spart på godsakene hverken når det gjelder innhold eller investeringer i teknologi. Serverne er raske og oppfører seg uklanderlig, og sidene oppdateres hyppig og er dessuten så godt lagt opp at helheten ikke skjemmes nevneverdig av at prosjektet fremdeles er under utvikling. Når denne basen står ferdig vil den være en smakfull mastodont, men allerede i dag kan den trygt anbefales alle med interesse for politikk generellt eller USA spesiellt.

omk

Annonse

«Æresrettsutvalget har dokumentert den grunnleggende mangel på legalitet for opprettelsen av æresretten.»
«Er ikke Schiøtz i stand til å se at hans faglige integritet og tyngde dermed settes i et merkelig lys?»