Annonse
04:00 - 30. juni 1995

Nøkkelen til alle dusters lommebok...

Helse er en like farlig religion som alle andre. Kun blinde vil ikke se parallellene mellom Kelloggs livsfarlige helsekorstog i 1907 og dagens kollektive fiberrier.

Annonse

FILMAlan Parker har alltid vært en litt klumsete regissør som likevel har holdt seg flytende på en sans for øyeblikkets chic. Og da ser man ofte ikke at Parkers filmer er full av blaute vitser, kvasifilosofi og filmatiske grep hvis holdbarhetsdato er passé. Dr. Kelloggs kur er likedan, men historiens aktualitet trenger denne gang dypere enn dagens vits.

Dr. Kellogg oppfant cornflakes. Et sunt produkt. Likevel bare ett av flere hundre prosjekter igangsatt av en fanatiker som viet sitt liv til militant bekjempelse av alt som truer kroppens helse. Store deler av filmen foregår på «The San» i Michigan i begynnelsen av vårt århundre. En blanding av sykehus, kuranstalt og luksushotell. Hit kom det rike klienter som i liket med nudist/pagan-bevegelsen i Europa var preget av en angst for modernisering mens de samtidig paradoksalt dyrket borgerskapets opptatthet av individet: sunnhet, flittighet, frihet. Diskrepansen ligger selvfølgelig i at borgerskapet altfor fort glemte at det nettopp var moderniseringen som gjorde deres fremvekst mulig. Slik sett kan man også se den syke interessen for helse og naturlighet som dragning mot overklassens dyder. Et moment som selvfølgelig ikke skal glemmes er ren kjedsomhet: Kroppen blir et tempel når man ikke har annet å tenke på. At kuroppholdet kostet en formue burde virke avskrekkende (borgerskapets dyd er flittighet og sparing), men oppveies av at man tar seg selv og sin sunnhet og derved samfunnets sunnhet på alvor.

Et sentralt poeng som fremdeles er relativt ukjent, er at de fleste sunnhetskurer faktisk er direkte helsefarlige. (Flere av 50-, 60- og 70-tallets guruer døde i ung alder). Dr. Kellogg fjernet organer, plasserte pasienter i elektriske vannbad (!) og serverte matretter ingen har turt å tenke på siden; mannens liv var et korstog mot kjøtt, alkohol, røyking og sex: «En ereksjon, sir, er selve flaggstangen på din grav!»

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse