Annonse
04:00 - 02. juni 1995

Nasjonalidentitet på prospektkort

Naturfargene i det skotske høylandet er gjennom hele filmen vakkert avstemt til Rob Roys kilt. Blut-und-Boden uten ettersmak.

Annonse

FILMRob Roy var en beryktet kjeltring i de skotske høylandene på begynnelsen av 1700-tallet. I motsetning til faren hadde han et mindre lojalt forhold til James II, og bedrev utpressing og kvegtyverier – en vanlig og respektabel geskjeft for de gamle klanene som på denne tiden er i ferd med å gå i oppløsning. Jorden til Rob Roy lå mellom eiendommene til hertugene av Montrose og Argyll, noe han stadig benyttet seg av til egen fordel ved å sette de to opp mot hverandre. I 1712 ble han heftet av gjeld til Montrose som han ikke greide å betale, og levde etter dette av røveri, hovedsakelig på Montroses bekostning. I Jacobineropprøret 1715 ble han mistrodd av tilhengere og motstandere, og svarte med å plyndre begge sider uten forskjell. Den andre hertugen av Argyll var mer forsonlig overfor Rob Roy, som fortsatte sine plyndringer av Montrose inntil Argyll fikk i stand en forsoning i 1722. Tre ganger ble Rob Roy satt i fengsel. Han ble benådet i 1727. På sine gamle dager ble han katolikk. Etterlatte brever viser at han var vel utdannet og ikke bare en brutal tyv.

Nok om Rob Roy. Nå over til filmen Rob Roy. Walter Scotts Robin Hood-aktige fremstilling av Rob Roy (1818) er ikke nevnt i rulletekstene til Michael Caton-Jones’ film, så sammen med manusforfatter Alan Sharp får han selv ta ansvaret for den pompøse, ensidige og forenklede filmen det har blitt. Filmens Rob Roy har fått i oppgave å gestalte den skotske nasjonalfølelsen, og den bæres standhaftig av det stolte og følsomme ansiktsuttrykket Liam Neeson også benyttet i Nell. Klanene er i ferd med å forsvinne på grunn av sykdom, emigrasjon og adelens undertrykking. Filmens innledende tekstplakat forteller oss at dette er historien om et stolt folk som forsøker å holde på integriteten i en hard tid. Rob Roy arbeider som kvegvakt for Montrose. Det antydes at han stjeler litt nå og da, men det er bare for å hjelpe de som sulter. Selv er han en ærlig mann som ser med bekymring på fremtiden, og derfor bestemmer seg for å låne penger av Montrose. Og pengene får han låne, men de blir stjålet av Montroses protesjé Cunningham som har behov for midler. Cunningham er horesønn av Montrose uten å vite det selv. Filmens momentum er den forfølgelsen og mistanken Montrose utsetter Rob Roy og hans følgesvenner for da han ikke betaler gjelden. Cunningham selv jakter på Rob Roy, svir av gården hans og voldtar kona. Kona til Rob Roy ber om hjelp fra hertugen av Argyll. (Montrose tilbød Rob Roy å slette gjelden hvis han ville si at Argyll støttet Jacob IIs krav på tronen). «Han er i problemer nå fordi han ikke ville vitne falsk mot deg», sier hun og Argyll som lytter nysgjerrig, men så fortsetter hun: «Det er ikke fordi han har godhet mot deg, han anser dere adelsmenn for alle å være like, men fordi han har sin ære».

Hva skal man si til denslags? Bare på film.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Forfatterforeningen har beklaget den formen æresrettens arbeid tok.»
«Hun setter seg på beaten, og eier den.»