Annonse
04:00 - 05. mai 1995

Mot konflikt i Burundi

Annonse

Rwanda (Morgenbladet): I Rwanda avløser den ene voldseksplosjonen den andre. I nabolandet Burundi derimot, gjennomsyret av århundrelangt hat, er et helt folk sakte ved å ta livet av seg selv. Motsetningsforholdet mellom regjering og hær kan føre til eksplosjon i nær fremtid.

Den 6. april i fjor kom meldingen om at det rwandesiske presidentflyet hadde blitt skutt ned. Meldingen sendte hatbølger gjennom befolkningen og markerte starten på folkemordet i Rwanda. En halv million mennesker mistet livet. Men det var to presidenter ombord i flyet; også den burundiske presidenten Cyprien Nytaryamia ble drept. Verden så imidlertid ikke en tilsvarende reaksjon på nedskytingen i Burundi – som i Rwanda. Det skyltes en borgerkrigliknende stillingskrig som allerede hadde pågått en tid før presidentattentatet – forøvrig det andre i rekken på under et halvt år; da ble forgjengeren drept i et kuppforsøk. I urolighetene som fulgte ble hundre tusen drept. Allerede på dette tidspunkt var landet så overveldet av vold at mange fryktet å forlate hjemmene sine. En rekke militsgrupper på begge sider holdt hverandre i sjakk, slik at en full-skala krig etter rwandesisk mønster skulle bryte ut. Denne gjensidige terrorbalansen er fremdeles status quo i Burundi.

Hærens opprør

Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.