Annonse
04:00 - 26. mai 1995

Folksploitation

Film uten kvaliteter laget av menn uten egenskaper.

Annonse

FILM Man kan si hva man vil om hvordan kinodrift er organisert i Norge, men det fører til en viss grad av kvalitetskontroll, til den måtelig gode smaks sensur. I land der sensuren er mer politisk betinget hender det en gang i blant at uttrykk med subversive budskap allikevel slipper gjennom, og på samme vis kan det skje at meningsløst dårlige filmer får premiere med norske tekster nederst på lerretet. Dum&dummere er en slik film.

Dette kan skje fordi sensuren er sjangerbetinget. De aller dårligeste kampsport- eller skrekkfilmer finner aldri veien til de tradisjonelle kinoer. Det gjør til gjengjeld heller ikke gode filmer i samme sjanger. Komedier tar man øyensynlig mindre alvorlig.

Dum&dummere handler om å få en politimann til å drikke urin fra en ølflaske, om å selge en død fugl til en blind gutt, om å sette sterk pepper på noens hamburger mens de ser en annen vei. La oss være litt fordomsfrie her: Kanskje dette kan gjøres morsomt. Men det gjøres ikke morsomt i Dum&dummere, og resultatet blir ytterst pinlig. De «sprø» innfallene er så få at etter hver gag holder skuespillerene «gærne» ansiktsuttrykk i to minutter slik at det formodede latterbrøl i salen får gitt seg. Her er det en lang vei til Howard Hawks The Big Sleep der vittighetene satt så tett at skuespillerene måtte snakke i munnen på hverandre fra begynnelse til slutt for å komme i mål.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Hun setter seg på beaten, og eier den.»