Annonse
04:00 - 07. april 1995

Vandrende trubadurer

Du kan muligens ikke se en film der musikken er hovedsaken som en vellykket film på filmkunstens premisser, og en film som utelukkende gir sin historie gjennom det sangere og musikere formidler kan kanskje falle vanskelig å svelge for filmkonsumenter tilvendt hollywoodsk hermetikk.

Annonse

MUSIKKI Latcho Drom dreier alt seg om musikken; den er selve hjertet i sigøynerlivene slik de fremstår som brokker av en menneskelig tilværelse. Filmen byr på musikk på godt og vondt – fordi sigøynerutøverne aldri tillater seg polerte utgaver av sin felles musikkultur, men derimot improviserer – ofte på kanten av musikalske stup.

Det mest i ørefallende argumentet for å se filmen er Gazi Khan Manghaniyar – den virtuose sanger-poeten fra Rajahstan som med en nesten urimelig innlevelse foredrar sitt budskap for å slippe å sove alene i sengen om natten . Her er det snakk om vokalkunst av en art som langt på vei undergraver vår hjemlige «bel canto», og et musikalsk uttrykk som er ekte, ikke bare etnisk.

Det interessante med denne samlingen siøynermusikk er at den viser hvorledes sigøynermusikken har blitt påvirket av musikkulturen i landene de reiste gjennom, og derved får de omvandrende musikerne en funksjon som vår tids trubadurer i en utvidet trubadurrolle fordi den ikke utelukkende beveger seg ved hjelp av moderne lydbærere og film slik som her, men også som en del av dagliglivet til sigøynerne.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse