Annonse
04:00 - 07. april 1995

«min gud, min gud, hvorfor har du forlatt meg?»

Langfredags natt. Faklene brenner ned på Golgata. Jesus henger døende på sitt kors. I sin egen mentale verden tror jeg han har stått der mang en gang, forfatteren Sven Kærup Bjørneboe. Stått ved korsets fot på kalkberget utenfor Jerusalem og bivånet Jesu død. SVEN KÆRUP BJØRNEBOE INTERVJUET AV .

Annonse

Men Kærup Bjørneboe har ikke stått ved Jesu kors fordi han har måttet. Han har valgt å stå der. Valgt å komme dit. Frivillig. Kanskje tilfeldig? Som en omstrifende rytter, ubundet av tid og sted, har han tumlet rundt i åndshistoriens veldige landskap. Men opplevelsene på hodeskalle-stedet har etterhvert fått en særlig betydnig for vår omflakkende venn. Sakte men sikkert har ropene fra mesterens munn gjennom sandblåsten også formet Kærup Bjørneboes eget rop. Dødsangstens rop. For som han selv sier: - « Gudstro og dødsangst er det samme»

Hr. Bjørneboe er en ekstremist. Ordene og tankene hans kan virke harde. Brutale. Og er akkompagnert av en lett stikkende arroganse. Men mellom palmene i palmehagen på Grand noen dager før palmesøndag er det også mildhet å spore bak kaktus-skikkelsens skjeggstubber. Han forteller med en sødagsskolegutts innlevelse om sitt møte med Jerusalem for noen år siden. Om hvordan han snek seg til å kjøpe noen oliventre-blader fra en gartner i Getsemanehagen. Selve klisjeen av en turist i «det hellige landet».

Men turist-anekdoten avvepner bare til en viss grad hans profetiske image. For foran meg sitter en mann som hevder at det snart vil bli like naturlig å snakke om religion og metafysikk - som det er å puste. Og i neste åndedrag avslører han at hans neste bokprosjekt nettopp handler om Jerusalem. På alle måter. Og man blir raskt minnet om at essayisten Bjørneboe ikke akkurat er prototypen på den påskefeirende nordmann som raserer parfymerier og bensinstasjoner på leting etter kremer med høyest mulig solfaktor. Den almene soltilbedelse og kollektive besvergelse mot påskehøytidens dunklere sider ligger SKBs lynne fjernt. Han tar ikke akkurat påskemorgenens gledesbudskap på forskudd, for å si det forsiktig.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.