Annonse
04:00 - 07. april 1995

Kunstgrep om nytt universitet

KOMMENTAR Stortinget har vedtatt å opprette et teknisk-naturvitenskapelig universitet i Trondheim. Drømmen er på kopiere det amerikanske MIT. Skal en det, bør en vite noe om hva MIT står for.

Annonse

Da Stortinget nylig vedtok den nye universitetsloven skjedde det over stokk og stein. Det mest eklatante eksempel er sammenslåingen av NTH og den allmennvitenskapelige høyskolen i Trondheim til Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet. Dette er ment å skje allerede 1/1-96. Først sist torsdag var det planlagt et m¯te mellom departementet og de impliserte parter for å utvikle konseptet. Skal man klare å overholde den planlagte åpningsdatoen må alle parter svelge endel kameler. Det vedtatte forslaget var nemlig ikke i tråd med noen av partenes ønsker. Departementet ble overkjørt av Stortinget, NTH ønsket å bli frittstående og allmennviterne ville i hvert fall ikke overkjøres av NTH.

Så langt er det likevel NTH som synes å komme best ut. Der i gården anser man navnet på det nye universitetet som en fullmakt til å innta førersetet. Tanken på NTH-hold er at det nye universitetet skal gi vanlig tilbud innen humaniora-fag opp til og med mellomfagsnivå. På hovedfagsnivå er imidlertid alle fag ment å få en teknisk vinkling. I dette ligger at om man ønsker å skrive en hovedoppgave i for eksempel filosofi så må denne være innen vitenskapsfilosofi. Så også innen andre humanistiske fag. Om det blir slik er helt i det blå, allmennviterne vil nok vite å kjempe i mot.

Verdens beste

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse