Annonse
04:00 - 07. april 1995

Kampen om valgkampen

Annonse

I et land hvor regler er til for å brytes, og lover i beste fall ikke vedtas - for da slipper man å tråkke på dem neste dag -, er det ikke så lett som man kunne tro å avholde parlaments- og presidentvalg. Russlands profesjonelle politikere har nemlig for lengst innsett at det viktigste ved et valg ikke er folkets røst som sådan, men hvordan du tillater denne røst å komme til uttrykk.. Og da er det selvfølgelig duket for bikkjeslagsmål om valglovene.

Da parlamentets to kamre - Statsdumaen og Føderasjonsrådet - ble valgt 12. desember 1993, ble det slått fast at de hadde en funksjonstid på nøyaktig to år. President Boris Jeltsins embedstid utløper sommeren 1996. I begge tilfelle skal parlamentet efter konstitusjonen vedta lover som regulerer gjennomføringen av valgene.

De færreste tviler nå på at valgene kommer. Det Gennadij Burbulis inspirerte forslaget om å forlenge fullmaktene for president og parlament i stabilitetens navn i ytterligere to år, virket fristende på mange politikere som var redde for å miste sin taburetter, men det vant likevel ikke frem. Frykten for at Jeltsin skal innføre autoritet og de væpnede styrkers semre innsats under krigen i Tsjetsjenia synes å vidne om at kraften til å gjennomføre et vellykket kupp ikke er der. Viljen er heller ikke tilstede. Lojale støttespillere forbereder alt en mulig valgkamp neste år; selv teller han på knappene. ifølge sin sjefsrådgiver, Viktor Iljushin.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse