Annonse
04:00 - 07. april 1995

Fear and Loathing in Lahore

Poenget med Dharkan er ikke at hovedpersonen er norsk-pakistaner, men at regissør Khalid Hussein er det.

Annonse

FILMAmir drar til gamlelandet fra Norge for å besøke slekt og venner. Sammen med Jimmy, fetter og fiduskunstner, drar han på hyttetur og forelsker seg i en stum kvinne som tilhører en fjellstamme som bare er marginalt mindre fremmed for Amir enn for norske tilskuere. Det viser seg at hun har vært voldtatt og selv om hun betraktes som offer, er hun og hennes familie allikevel for utstøtte å regne.

Filmen Dharkan er i sannhet et flerkulturelt barn – alle synes det er en fremmed fugl som kanskje hører hjemme et sted – men ikke her. For nordmenn som ikke er vant til subkontinentale cineastiske konvensjoner er dette en suppe av hjertesmerte som forfekter tildels underlige moralske verdier. I Pakistan er dette beinhard sosialrealisme som forfekter tildels underlige moralske verdier.

Fortellerteknisk hører denne filmen utvilsomt hjemme i tradisjonen til landet som ga oss pakistanske drosjesjåfører, pakistanske trikkekontrollører og, underlig nok, pakistanske innehavere av indiske restauranter. Dharkan er ikke konstruert omkring den vestlige nevrosen som krever en oppbygging, et klimaks etter to tredjedeler av fortellingens lengde, og så en myk landing. I store deler av verden satser man heller på å nå klimaks raskest mulig og bli der så lenge som det overhodet lar seg gjøre. Persongalleriet, som i Disney-filmer, er bygget opp omkring litt stive, men presumptivt vakre hovedpersoner samt en rekke mer fargefulle bipersoner. Obligatorisk i indisk og pakistansk film er den trinne slektningen som fungerer som en mellomting mellom et gresk kor og Ole, Dole og Doffen; vittige kommentarer fra sidelinjen kombinert med sporadisk handlekraft.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse