Annonse
04:00 - 07. april 1995

CIAs fremtid usikker

To tilfeller den senere tid har avslørt at CIA idag driver industriell spionasje. Dette viser at organisasjonen er usikker på sin nye rolle.

Annonse

For noen uker siden ble Frankrike rystet av en avsløring om at CIA drev industriell spionasje i Frankrike. I ettertid har saken vist seg å ikke være særlig sensasjonell og ble vel lagt frem i et forsøk på å avlede oppmerksomheten fra statsminister Balladurs problemer. Men også i andre tilfeller har CIA involvert seg i økonomisk etterrettning. I fjor avslørte organisasjonen at en fransk bedrift hadde forsøkt å bestikke brasilianske myndigheter med sikte på å få en storkontrakt. Grunnet avsløringen gikk den store radar- og satelittkontrkten til et amerikansk firma.

Begge disse sakene er gode eksempler på at USA har problemer med å definere CIAs rolle drøye fem år etter den kalde krigens slutt. I de første 40 årene etter at organisasjonen ble opprettet i 1948 var rollen klar; CIA skulle finne ut mest mulig om Sovjetunionens kapabiliteter og hensikter. Også i den grad organisasjonen blandet seg inn i lokale kuppforsøk ble dette gjerne forstått i en kald-krig sammenheng. Nå er situasjonen betydelig mere uklar. Samtidig med rystes CIA av skandalen rundt spionen Aldrich Ames. Ikke bare var den spionasjen Ames utførte kanskje den mest skadelige CIA har opplevd, men organisasjonen klarte heller ikke å hanskes med ettervirkningene. Den forrige sjefen for organisasjonen måtte gå da han ikke var villig til å foreta den opprydning mange mente var nødvendig. Dette skaffet CIA mange fiender i en tid da den heller trenger støttespillere for å definere sin rolle i USAs nye utenrikspolitikk.

Mange forslag

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det er lett å tenke seg eksempler på at en bok tråkker feil i et slikt landskap.»