Annonse
04:00 - 07. april 1995

Beethoven som operette

Hvorfor lage en biografisk film om Beethoven? Min udødelige kjærlighet gir ikke noe svar på det. Nærmest eksemplarisk gammeldags og uvesentlig.

Annonse

FILM Visste du at man etter Beethovens død fant tre private brev som var skrevet til hans «udødelige elskede»? Synes du det er interessant? Det er ihvertfall utgangspunktet for denne halvbiografiske filmen om den slett ikke ukjente komponisten Ludwig van Beethoven.

Filmen starter med at Schindler, en venn av Beethoven, og en av Beethovens brødre, Caspar, finner disse brevene på kontoret til Beethoven etter at han er død. Caspar liker det ikke, fordi i brevene testamenterer Beethoven alle sine eiendeler til denne ukjente kvinnen; arven ville ellers ha tilfalt Caspar. Schindler setter seg fore å finne ut hvem kvinnen er, og i rekke flashback blir vi presentert for noen av kvinnebekjentskapene til Beethoven.

Det har åpenbart vært gjort grundig research til filmen, en rekke detaljer er riktige. F.eks at Beethoven vekselsvis kalles van Beethoven, von Beethoven, Ludwig. Luigi og Louis. Og at Eroica egentlig var dedikert til Napoleon, men at Beethoven mister sin begeistring for Keiseren i det hans tropper braser inn i Wien hvor et av barna til baronesse Anna Maria Erdody (som Beethoven hadde et forhold til) blir drept. Slike detaljer hjelper imidlertid lite når filmen ligner mest på en påkostet TV-produksjon. Spesielt åpningsscenen med Schindler og Caspar som gjør grimaser og geberder seg verre, minner mer om en opera-parodi enn en gjengivelse av en banal men likefullt viktig episode. Store deler av innholdet i filmen fortelles kronologisk og episodisk. Vi blir stykkevis presentert de viktigste aktørene i filmen, uten at det kommer frem hva som f.eks. gjør at Beethoven er interessert i de kvinnene han omgås/omgår.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse